Rainbowriverstone

 

Schrijfdans

 

 

   
Schrijfdans is een vernieuwend progamma met muziek en beweging voor de ontwikkeling van schrijfvaardigheid van kinderen. Gewoonlijk zijn de meeste schrijflessen saai, niet alleen voor de leerling maar ook voor de leerkracht. Deze vooruitstrevende schrijfmethode kan er echter voor zorgen dat schrijven het meest favoriete vak wordt. Want Schrijfdans is een creatieve ervaring met dans, beweging, muziek, liedjes, gedichtjes en rijmpjes, verhalen, spelletjes, toneel en allerhande zintuiglijke ervaringen.  
Bij Schrijfdans kan je nooit iets fout doen, alles is goed! Op speelse wijze oefenen leidt uiteindelijk tot verrassend goede resultaten. Je kunt al ermee beginnen vanaf 3 jaar tot 12 jaar. Zelfs leerkrachten genieten ervan, als ze tenminste door de klas durven dansen! Dat hoort er wel bij, want zij doen alle bewegingen voor. De oefeningen kunnen gedaan worden met zand of modder, klei, scheerschuim of vloeibare zeep, verf, schoolkrijt, vetkrijt, potlood, pen, viltstift, water, sponzen, noem maar op! Het kan op papier, het krijtbord, verfbord, de tafel, de grond, in de klas, in het gymlokaal, maar ook buiten op het schoolplein; mogelijkheden genoeg.
In Schrijfdans heb je basisthema’s met bijbehorende liedjes en negen variaties die allemaal door een verhaallijn aan elkaar verbonden zijn. Deze thema’s worden op drie niveaus herhaald: voor peuters en kleuters, voor onderbouw en bovenbouw. Er zit een duidelijke opbouw in, maar toch zijn er zoveel variatie mogelijkheden die zorgen voor een grote creatieve vrijheid, zowel voor leerling als leerkracht. Kindgerichtheid en herhaling staan centraal; een steeds veranderende vloeiende beweging van vrije expressie.
  
  Ook geeft het een goede ondersteuning voor kinderen met leerproblemen en motorische achterstanden. Er zijn veel oefeningen die harmoniserend en verbindend werken voor de twee hersenhelften, waardoor het cognitieve leren vooruit gaat evenals de lichaamscoördinatie. Bijna alle bewegingen worden eerst met het hele lichaam uitgevoerd en daarna met beide handen tegelijk. Dit stimuleert de grove en fijne motoriek en geeft kinderen een goede basis voor het leren schrijven.
Dit progamma heeft zelfs een therapeutische werking, het draagt er toe bij dat kinderen er blij van worden en zich op hun gemak voelen met hun eigen lichaam. Schrijfdans geeft o.a. aan verlegen en faalangstige kinderen een gezond gevoel van zelfvertrouwen. Kinderen die te vast zitten in vorm en structuur worden er wat losser en vrijer door. Bij overactieve en chaotische kinderen reguleert het de energie en komen ze tot een eigen structuur. Schrijfdans helpt de concentratie verbeteren en de oefeningen hebben een zelfcorrigerend effect. 
Ik ben een gecertificeerde Schrijfdansdocent vanuit de 1-jarige opleiding van Ragnhild A. Oussoren. Zij heeft Schrijfdans ontwikkeld. Voor meer info kun je gaan naar haar website: www.schrijfdans.nl
Ik geef trainingen en workshops aan leerkrachten die met Schrijfdans willen leren werken en dit in hun school willen introduceren. Zowel in Nederland als in het buitenland, in het Nederlands of Engels. klik hier
voor meer foto's en uitleg

klik hier voor foto's van schrijfdans in INDIA