Rainbowriverstone

 

Shiatsu  

 

Tekstvak:    Bij Shiatsu (Japanse drukpuntmassage) wordt met massage gebruik gemaakt van meridiaanenergie. Meridianen kun je zien als expressievormen van Ki of Chi=levensenergie.Het zijn energiebanen (vergelijkbaar met de zenuwbanen) die door het lichaam lopen. De meridianen zijn verbonden met onze organen en worden gegroepeerd in paren van Yin en Yang. De uiteinden van de meridianen zijn in de handen en voeten te vinden. Dus je masseert meteen de meridiaanpunten als je handen en voeten behandelt.  
Massage van de wervelkolom is bij Shiatsu ook erg belangrijk. Via zenuwvertakkingen van het centrale zenuwstelsel, gaat er naar elk orgaan en elke spier een zenuw. Behandel je dus een de ruggengraat, dan behandel je daarmee (indirect) het hele lichaam. Verder gaan we er  bij de meridiaanleer vanuit dat een bepaald orgaan in verband staat met bepaalde gevoelens. Bijvoorbeeld de galblaas staat in verband met emoties van irritatie en boosheid (denk aan” je gal spuwen” als je ergens schoon genoeg van hebt).
 
Ademhalingsoefeningen en losmaakoefeningen vormen ook een groot onderdeel van Shiatsu om de Ki zoveel mogelijk ook van binnen uit in beweging en harmonie te brengen. Een Shiatsubehandeling kan voor tal van problemen een grote verlichting geven en uiteindelijk helpen om evenwicht te herstellen.

 

 
Tekstvak: